2023.május 09-12.

Vajdaság / Délvidék / Szerbia

Iskolánk 7. évfolyamos diákjai Délvidékre kirándultak kiegészülve néhány 6. és 8. osztályos tanulóval a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a Határtalanul pályázat keretében. 

A reggeli indulás után a határon találkoztunk a helyi honismereti vezetővel, akivel Zomborra indultunk az egykori Bács-Bodrog Vármegye székhelyére, ahol megtekintettük a vármegye házában a Zentai csata című festményt, amely egy Millenniumi emlékműve a zomboriaknak.

Ezután Doroszló-Szentkúton álltunk meg, ahol a délvidékiek legnagyobb búcsújáróhelyén énekeltünk egy közös dalt. Bács várának romjai között sétáltunk, amely névadója volt Szent István által alapított Bács vármegyének.  Tóthfaluba érkezve megvacsoráztunk és elfoglaltuk szállásunkat.

Második nap a finom és bőséges reggeli után elindultunk a Tisza mentén. Óbecsén a szülők és diákjaink adományait átadtuk a Lurkóház lakóinak, illetve játszottunk, ismerkedtünk velük egy kicsit.  Ezután tudományos kísérletekkel ismerkedtünk meg a Than – házban, ahol mindenki törhette a fejét az érdekes kísérletek megoldásain. Megemlékeztünk Csúrogon a magyar emlékműnél, majd a Bánság egykori Torontál vármegyéjének székhelyére Nagybecskerekre érkeztünk, ahol megtekintettük az egykori vármegyeházát, a monarchiabeli kishidat és a belvárost.  Egy közös fagyizással pihentünk meg.  Eleméren megemlékeztünk Kiss Ernő aradi vértanú sírjánál. Este a közösségi házban a helyi fiatalok Petőfi versekből összeállított eladását hallgattuk meg, majd közös táncházat tartottunk.

Csütörtök reggel Szerbia fővárosát Belgrádot kerestük fel. A külső városrészében, Zimonyban megtekintettük a Hunyadi tornyot, aminél egykoron az ezeréves határ húzódott. Egyedül itt maradt meg az a Millenniumi emlékmű, amiből valaha hetet állítottak. Tovább utazva a Száva és a Duna találkozásánál a Nándorfehérvári diadal helyszínét néztük meg, és felidéztük a történelem e jeles eseményét helyi magyar nyelvű idegenvezető segítségével. Az estét lovaskocsikázással egybekötött sütögetéssel és újabb táncházzal zártuk.

Csomagolás után Tóthfalu látványosságait tekintettük meg. Utolsó napunkon Vajdaság székes városát Újvidéket kerestük fel. Városnéző sétával kezdtünk és megtekintettük a Főteret, Mária templomot, a Vasember házát és a Korzót. Péterváradra látogattunk, ahol bejártuk Európa legnagyobb erődítményrendszerét, amely magában foglal egy 16 km hosszú kazamatarendszert is. Utunkat Palicson, majd Szabadkán zártuk.

Az esti órákban élményekkel gazdagon értünk haza.

Köszönjük a maradandó élményt Nacsáné Blaha Judit projectvezetőnek és a kísérő pedagógusoknak, Bokros Hubertnének, Kocsonyi-Adamcsok Mártának, Serege Katalinnak, Sztanó Zsuzsannának és Makra Andrásnak!