Sebők Szilvia vagyok, a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola iskolapszichológusa. Legfontosabb feladatom az iskolában folyó tanulás-tanítás támogatása. A sikeres munka érdekében igyekszem segíteni a szülőt, a tanulót és a pedagógusokat is. Az iskolai élet során felmerülő kisebb-nagyobb nehézségek, konfliktusok esetén az iskolapszichológus feladata a problémák megoldásainak elősegítése. Tevékenységem a prevenció, azaz a megelőzés jegyében végzem, hogy a megfogalmazódott nehézségek ne váljanak súlyosabbá. A már kialakult problémák során a további konfliktusok megelőzése a cél. Komoly érzelmi vagy tanulási nehézség esetén abban segítem a szülőt és a tanulót, hogy a megfelelő ellátórendszerhez (nevelési tanácsadás, szakértői vizsgálat, gyermekpszichiátria) eljuthasson.

Az iskolapszichológus támogatása a beérkező kéréseknek megfelelően valósul meg. Általános iskolában konzultációt kérhet a pedagógus és a szülő, gyermek megkeresése esetén azonban csak a szülő beleegyezésével valósul meg a tényleges találkozás.

Szülők és pedagógusok nevelési kérdéseinek feltárása egyéni konzultáció keretein belül történik. Felső tagozaton általában beszélgetünk, alsóban játékos feladatok vagy rajzolás a leggyakoribb tevékenység. 

Az iskolapszichológus feladata a csoportokkal való munka is – osztályok esetében ilyen például az osztály társas közegének vizsgálata, vagy egyéb felmérő szűrővizsgálatok; előadások, beszélgetések, osztályfőnöki óra keretében zajló önismereti játékok, közösségfejlesztő feladatok. Ezek megvalósítása az érintett tanulók osztályfőnökének kérésére és szervezésére történik. Az osztályokban megvalósuló szűrésekről a szülőket minden esetben tájékoztatjuk, az eredményeket ismertetjük. Az elvégzett szűrővizsgálatok eredménye tájékoztató jellegű, nem diagnosztikus értékű.

• az iskolapszichológust (ahogy az összes segítő szakembert) köti a titoktartási kötelezettség, a konzultáció önkéntes
• előzetes bejelentkezés szükséges (e-mailben, személyesen vagy az iskola telefonszámán).

Elérhetőségek: 

berenyisebok.szilvia.t3@gmail.com

Fogadóóra: csütörtök 9:45-10:30