2023. október 13. és 15. között került megrendezésre a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában az Így tedd rá! Ünnepek a néphagyományban, hagyományos ünnepek az óvodában és az általános iskola alsó tagozatában elnevezésű, 30 órás, akkreditált pedagógus-továbbképzési program. A továbbképzésen iskolánk három pedagógusa vett részt.

A képzés mesterképzésnek minősült, előfeltétele volt a “Népi játék, néptáncmódszertan” című program elvégzése.

A képzés első két napját Ecser Fruzsina, az Így tedd rá! program módszertani oktatója, a harmadik napját pedig Dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, az Így tedd rá! program programgazdája tartotta.

Az Így tedd rá!-ról:

„Nem volt egy nagy álom, amit szeretnék megvalósítani. Egyszerűen csak elültettem néhány tulipánhagymát és egy virágba borult világgá nőtte ki magát, ahol teret kap pedagógus, gyermek, szülő, egyetemi hallgató -ma már valóban elmondhatom, hogy az egész világon. A programnak köszönhetően új teret kap kultúra és pedagógia a pedagógusképzésben, a gyakorló pedagógusok életében, a gyermekfoglalkozások területén továbbképzéseink, konferenciáink, programjaink vagy akár kiadványainkon, eszközeinken keresztül. Az “Így tedd rá!” egyet jelent a hagyományos értékekkel és a legkorszerűbb pedagógiai elvekkel.” (Balatoni Katalin)

A háromnapos továbbképzésen a naptári év összes hagyományos ünnepére jellemző népszokásokat, népdalokat és népi játékokat tanultunk. Az egyes modulok (ünneptípusok, tájegységek ismerete, szeptember-október, november, december, január – február, március-április – május, június – július – augusztus) időrendben csatlakoztak egymáshoz, alkalmazkodva a tanév kereteihez. Sokféle módszerrel, eszközzel ismerkedtünk meg, amit nagyon jól tudunk majd hasznosítani a pedagógiai munkánk során. Rengeteg tudással, élménnyel, motivációval gazdagodtunk a három nap alatt.

A vasárnapi oktatáson tiszteletét tette a Szegedi Tankerületi Központ vezetője, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit. Köszöntötte Dr. Balatoni Katalin helyettes államtitkár asszonyt és a tanfolyamon résztvevőket. Eredményes munkát és akkora lelkesedést kívántak a tanévre, mint amit a továbbképzésen láttak az itt jelenlévő óvodapedagógusoktól, tanítóktól.