A sakk összeköt minket – ez volt a vezérgondolata az ötödik Világsakkfesztiválnak, amelynek idén is a Magyar Nemzeti Galéria adott otthont, és amelyen iskolánk is képviseltette magát. Növendékeink versenyeztek, kollégáink a Sakkpalota pályákon tevékenykedtek.


Nagy élményben volt részünk, mert az október 12-én megrendezett eseményen újra együtt láthattuk a Polgár-testvéreket, és a sportrajongók személyesen találkozhattak a korábbi világbajnokkal, Vlagyimir Kramnyikkal is. A két világklasszis, Judit és Vlagyimir versenyzői tapasztalataik mellett a sakk tudományos, oktatási és művészeti vonatkozásairól is megosztotta a véleményét a közönséggel.

A Polgár Judit ötlete nyomán életre hívott rendezvény világszerte népszerűvé vált, idén 30 ország képviseltette magát a rendezvényen, és a helyszínen is több ezer látogató vett részt a programokon. A fesztivál kiemelt eseménye volt az a szakmai konferencia, amelyen a nemzetközi tudományos élet kiválóságai vitatták meg a sakk aktuális kérdéseit.

Sakk 2019_03
Sakk 2019_01
Sakk 2019_02
Sakk 2019_04


A Világsakkfesztivál egyik különlegessége volt, hogy az egész nap zajló versenyeken a lányok és a fiúk egyenlő eséllyel indulhattak, minden korosztályban egy csoportban versenyeztek. A Sakkpalota Kupa Tandori Dezső emlékére versenyen iskolánk növendékei is öt-öt játszmában derekasan helyt álltak. A versenyek szünetében pedig a fesztivál különböző érdekes, élménygazdag programokat nyújtott a résztvevők számára. Néhány figyelemfelkeltő, izgalmas program álljon itt ízelítőül: A Jövő Európa-bajnokai 2019; Az ecset varázsa; Sakkmatek; Sakkpalota játékok; Sakkjátszótér; Te is meglépheted; Chess Challenge; Szamos kézműveskedés; Sakk, Robot, Művészet, Pénzügy; Páros párbaj; Hogyan dicsérj hatékonyan?; Poli-Farbe festővarázs; Szimultán a Polgár lányokkal; Chess Connects – konferencia; Sakk Shop.
Iskolánk tanárai,tanulói számára kiváló lehetőséget teremtett a rendezvény újabb tapasztalatok szerzésére, a meglévő ismeretek, tudás elmélyítésére, és a Sakkpalota program további alkalmazásának megerősítésére.