A HATÁRTALANUL JÓÓÓÓÓ partiumi és erdélyi utazásunk

Erre az utazásra már régóta nagy izgalommal készültem. Vártam a programokat és a látnivalókat.

Május 5-én hajnalban örömmel indultunk a 7. évfolyammal Erdélybe.

Az indulás napján több helyre is ellátogattunk. Az első megállónk Nagyszalontán volt a Csonkatoronynál, ahol az Arany János Emlékmúzeumot tekintettük meg. Érdekesnek találtam, mert megnézhettük a költő több régi bútorát, illetve iratait is. Utána Nagyváradra mentünk, ahol megnéztünk a Püspöki Székesegyházat. Épp egy anyák napi műsor zajlott, amelyet mi is megnézhettünk. Bánffyhunyadon egy református templomba látogattunk, ahol a tiszteletes úr előadást tartott nekünk. Ezután következett a szállásunk Kolozsváron, mely nagyon szép és tiszta volt, továbbá a vacsora is finom volt.

A második napot egy finom reggelivel kezdtük a szálláson. Az első látnivalónk a házsongárdi temető volt, ahol koszorúztunk. Megtekintettük a belvárosban Mátyás király szobrát és szülőházát, a Szent Mihály templomot és a Farkas utcai református templomot. Következő megállónk a tordai sóbánya volt, ahol sokat sétáltunk, de megérte, mert gyönyörű dolgokat láttunk. Az idegenvezető sok információval látott el minket, a végén pedig szabadprogram volt a bányában. Én kipróbáltam az óriáskereket. Amikor kijöttünk a bányából, mindenki kapott egy hamburgert ebédre. Ezt követően túráztunk a tordai hasadékban. Sajnos esett az eső, de még így is élvezetes volt a túra, valamint a kilátás is gyönyörű volt. A buszunk ezután Torockó felé vette az irányt. Vittünk az árvaházban élő gyermekeknek játékokat, édességeket, majd vacsoráztunk és elfoglaltuk a szállásunkat. Mindig elcsodálkoztam, amikor kinéztem az ablakon, és a Székelykő magasodott az orrom előtt.

A harmadik napon Szovátán kezdtünk, a Medve-tónál. Úton odafelé egy idegenvezető is csatlakozott hozzánk, Ernő bácsi, aki egészen az ötödik napig velünk volt. Korondon ellátogattunk egy fazekasműhelybe, ahol Illés Ferencné mutatta meg a fazekasmesterség fortélyait. Ezt követte Farkaslaka, ahol Tamási Áron sírját koszorúztuk meg. Este a szállásunkon, Zetelakán nagy szeretettel és ízletes vacsorával vártak minket. Az utazásunk végéig ezen a szálláson maradtunk. Az osztályok szét voltak választva fiú és lány csoportokra, és nagyon kedves családoknál szálltunk meg éjszakára.

A negyedik nap reggelén elmentünk a zetelaki iskolához és találkozhattunk az ottani hetedikesekkel. Az utazásunk következő pontja a Békás-szoros volt, ahol túráztunk a csodálatos tájat nézve. A Gyilkos-tóhoz is ellátogattunk. Ezután következett Szejkefürdő, ahol átsétálhattunk a székelykapuk alatt és megkoszorúztuk Orbán Balázs sírját. Ernő bácsi elmesélte nekünk a kapuk történetét és Orbán Balázs életét. Majd este a szálláson megvacsoráztunk és a szobánkban beszélgettünk, játszottunk.

Az ötödik napot a zetelaki víztározónál kezdtük, majd megtekintettük Székelyderzsen az erődtemplomot. A Szent Anna-tónál túráztunk, és ott ebédeltünk egy kürtőskalácsot. Majd Csíksomlyó és Székelyudvarhely következett. Este szállásunkra hazatérve különféle programok vártak minket: láthattunk lópatkolást, szövést-fonást, süthettünk pityókás kenyeret és kürtőskalácsot is.

A hatodik nap reggelét sajnos búcsúzással kezdtük, mert hazafelé kellett vennünk az irányt. Fehéregyházán megtekintettük a Petőfi Múzeumot, majd a következő állomásunkon, Segesváron felsétáltunk az óratoronyba, ahol csodaszép kilátás várt ránk. Ezután megálltunk Dévánál. Ott libegővel felmentünk a várba, ahonnan az egész várost be lehetett látni. Amikor onnan lementünk, egy gyorsétteremben kaptunk ebédet. Ezután Arad felé vettük az irányt, ahol megemlékeztünk az aradi vértanúkról. Végül Szeged felé vettük az irányt, ahová késő este érkeztünk meg, s ahol a szüleink már nagy örömmel vártak bennünket.

Összegezve: nekem nagyon tetszettek a programok és a gyönyörű táj is elvarázsolt. Sajnálom, hogy ilyen gyorsan eltelt ez a 6 nap. Sokat nevettünk, beszélgettünk, játszottunk, és nagyon sok élménnyel gazdagodtunk. Ez volt az eddigi legjobb kirándulásunk!

Ha most azt mondaná valaki, hogy visszamehetek, azonnal indulnék… : )