A partiumi és erdélyi kirándulás

Az első napon Nagyszalontán meglátogattuk a Csonkatornyot, ami egyben az Arany János Emlékmúzeum, így megismertük a híres költő életét is. Ezután átkeltünk a Király-hágón, majd Nagyvárad felé vettük az irányt. Itt meglátogattuk a püspöki székesegyházat is. A következő állomásunk Bánffyhunyad volt, és itt megtekintettük a református templomot. A látogatás után Kolozsvárra indultunk, ahol az aznap esti szállásunk várt minket, majd megvacsoráztunk és nyugovóra tértünk.

A második napon megreggeliztünk, majd elhagytuk a szállást, és barangoltunk kicsit Kolozsvár városában. Első úticélunk a házsongárdi temető volt, ahol koszorúztunk Apáczai Csere János sírjánál. Ezután elmentünk a Farkas utcai református templomhoz, ahol újabb kiselőadások segítségével még több tudásra tettünk szert. Meglátogattuk továbbá Mátyás király szülőházát is, és a Mátyás király szobornál még egy koszorút és egy gyertyát is letettünk. A következő úti cél Torda volt, ahol a sóbányát néztük meg. Végigmentünk a sóbányán, és közben figyelemmel hallgattuk az újabb érdekes információkat, majd ettünk is, hogy újult erővel vágjunk neki a tordai hasadéknak. Az odáig vezető út alatt megismerhettük a hasadék legendáját és kialakulását. Amikor odaértünk, elővettük az esőkabátjainkat, mert sajnos esett az eső, ezért csak a hasadék egy részét csodálhattuk meg, majd elindultunk busszal Torockóra. Torockón először egy kisebb csapat a tanárokkal elment az árvaházba, ezalatt mi gyönyörködtünk a Székelykő és a táj nyújtotta szépségben. Miután mindenki újra összegyűlt, elmentünk vacsorázni, majd csoportokra voltunk bontva, és elfoglaltuk a nekünk kijelölt szálláshelyet.

A harmadik napon reggeli után összecsomagoltunk, és utunkat Szováta felé vettük, s csatlakozott hozzánk egy idegenvezető is, aki sok érdekességet mesélt nekünk. Sajnos itt is rossz idő volt, de azért megtettünk egy kisebb túrát a Medve-tó körül. Ezután Parajdra mentünk, ahol megebédeltünk. Az ebéd után Korond felé vettük az irányt, ahol megismerhettük a fazekasmesterség csínját-bínját. Következő célként Farkaslakára mentünk, ahol koszorúztunk Tamási Áron sírjánál. Majd az utunk Zetelakára vezetett, és itt foglaltuk el a szállást, ahol három napot töltöttünk.

A negyedik napon reggeli után a helyi általános iskola első óráját látogattuk meg, és egy kis ajándékkal is kedveskedtünk az ott tanuló diákoknak. A látogatás után elhagytuk Zetelakát, és a Békás-szoros felé vettük az irányt. Amikor odaértünk, szerencsére szép idő volt, ezért túráztunk, így megcsodálhattuk a Békás-szoros szépségét. Mellettünk kis patak csörgedezett, és néha kis vízeséseket is láttunk, ahogy a sziklafalon folyt le a víz. A szoros után a Gyilkos-tóhoz érkeztünk, ahol megismertük a tó legendáját és kialakulását. Itt lángosoztunk, majd a busz elvitt minket Szejkefürdőre, ahol a székelykapukról is mélyítettük a tudásunkat, majd Orbán Balázs sírhelyénél is koszorúztunk. Ezután visszatértünk a szállásunkhoz.

Az ötödik napon először elmentünk a víztározóhoz, ezt követően pedig ellátogattunk a székelyderzsi erődtemplomhoz is, majd a Szent Anna-tónál ettünk kürtőskalácsot is, és egy kicsit megismerkedhettünk a Mohos-tőzegláppal is, ahol főleg növénytani ismereteket szereztünk. Ezután Székelyudvarhely felé vettük az irányt, ahol megismerhettük a Vasszékely történetét is. Egy kicsit barangoltunk a városban, majd elköszöntünk az idegenvezetőtől, aki eddig bővítette az ismereteinket. Az utunk végét újra Zetelaka jelentette, és amikor visszatértünk, már várt minket a mesterségek bemutatója. A program után vacsoráztunk, majd mindenki visszavonult a szállására.

A hatodik napon összepakoltunk, majd Fehéregyházán koszorúztunk a Petőfi Múzeum kertjében lévő szobornál. Ezután Segesváron megnéztük az óratornyot is, és végigmentünk a diákok lépcsőjén is. Segesvár után Déva felé tartottunk, és ott libegővel felmentünk a várba, majd a kilátás megcsodálása után elmentünk egy gyorsétterembe, ahol ebédet kaptunk. Az út még hosszú volt hazafelé, de Aradon is tisztelegtünk az aradi vértanúk emléke előtt.

A kirándulás alatt számtalan kiselőadást hallgattuk meg, így még több tudást szereztünk.

Késő este értünk haza Szegedre. Rengeteg élménnyel és sok-sok tudással gazdagabban hagytuk el a buszt, és köszönetet mondunk mindazért, hogy ezt a feledhetetlen élményt megkaptuk.